lun. apr. 15th, 2024

Corina Tamaș

,,Trăirile depășesc limitele gândirii’’

De ce vă este cel mai frică acum: de amenzi, de izolare sau de virus?

4 min read

Căutam zilele trecute prin geanta de laptop, portofelul și cum aveam prea multe hârtii, m-am gândit să îmi fac puțină ordine. Am început să selectez tot felul de acte, bonuri și  am dat peste declarația pe propria răspundere din perioada stării de urgență.  În timp ce o reciteam, inima a  început să îmi bată tot mai tare.

Parcă am trăit un adevărat coșmar și mi-am adus aminte de filtrele de poliție care mă așteptau la ieșirea din Vladimirescu, de cât de stresată eram să îmi calculez timpul de la Arad-Șiria, să nu uit vreun detaliu că s-ar putea să iau amendă.

Oare vom ajunge din nou să ne pierdem libertatea de a circula fără să avem o declarație?

Oare vom fi din nou obligați să stăm în casă?

Nu aș putea să vă dau un răspuns exact dar vă spun ce simt acum în aceste zile în care am impresia că cei care ne conduc vor să ne facă să trăim o permanentă stare de stres și anxietate. Aseară am fost la una din terasele de pe centrul Aradului. După ce am fost la o zi de naștere de copii în care am preferat să stau în locul unde se făceau grătarele, după ce am ascultat o combinație de manele amestecată cu urletele celor mici, m-am gândit că îmi  salvează seara un pahar de vin băut la o terasă.

Era trecut de ora 22.00 și Aradul mi se părea mai viu ca niciodată.  Da, ați auzit bine, dacă anul trecut mă enervam pe viața de noapte din Arad acum m-am bucurat când am văzut atâta lume la terasele din spatele teatrului.

M-am bucurat să văd că proprietarii de localuri încep să se reinventeze. Wings-ul era închis dar l-am zărit pe Marcel într-o remorcă de cai comercială care arată demențial. Apoi am văzut  o masă liberă și m-am grăbit să ajung să nu se ocupe. Chiar faină atmosfera. Au mai pus și câteva becuri pe acolo  cei din administrație, becuri  care își schimbă culorile. Cum mai fac și unii politicieni 🙂

Dar nu despre asta este vorba, ce mă deranjează este aspectul gardului pe care scrie Poliția Locală. Drept dovadă o mașină de teren era parcată chiar în spatele lui  și am crezut în prima fază că au primit și cei de la Poliția Locală mașini noi. Ca să fiu convinsă 100%  am mai întrebat pe cineva și când ne-am dat seama am început să râdem în hohote. V-am spus  eu că gardul nu arată bine acolo.

Oare nu se găsește un buget pentru câteva ghivece de flori ornamentale? Cred că ar arăta mai bine. Zic și eu 🙂

Bun, trecem și peste partea decorativă, că nu sunt eu designer de meserie să bag de vină și trecem la partea în care unele lucruri ne dor. Curioasă din fire am întrebat-o pe ospătara care mi-a adus un pahar de vin roze cum e  acum atmosfera, în weekend, în timpul săptămânii iar răspunsul ei a fost cam așa: Avem controale în fiecare zi, ne stresează, vin de obicei la ore aglomerate, între 20.00-21.00 dar  noi respectăm toate măsurile. Nu mai e ca înainte dar mi-a fost dor să lucrez, după o pauză de patru luni….

După răspunsul ei parcă vinul  a început să îmi stea în gât. Mă întreb acum oare cum s-a descurcat în aceste patru luni? Și ca ea, sunt mulți. Oare cum se descurcă când trebuie să poarte mască  de dimineața până seara? La fel e și cu cei care lucrează în spații închise. Deci nu ai cum, oare cine a făcut legile acestea chiar nu gândesc?

Eu înțeleg că virusul există, înțeleg că trebuie să avem grijă, înțeleg că unii nu înțeleg dar oare voi înțelegeți cât de mult ați ajuns voi, autoritățile să îi stresați pe micii proprietari de terase, de restaurante, de localuri?

Pe lângă faptul că mulți nu și-au mai deschis afacerile, mulți sunt în faliment, mulți nu mai știu de unde să își plătească angajații. Și voi ce faceți ? Controale peste controale. Îmi vine să plâng pentru cei care sunt corecți, pentru cei care își plătesc dările la stat în fiecare lună. Dar pentru voi nu contează, v-ați setat pe controale. Și mă pun în locul acelor agenți economici care stau cu frica în fiecare zi din cauza voastră, a celor care dau dovadă de caracter, care își plătesc angajații la timp.

Din păcate, pentru șmecheri regulile nu se spală cu săpun, cu dezinfectanți  sau cu păstrarea distanței.

Pentru că, pentru ei nu există…

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.