Dum. nov. 27th, 2022

Corina Tamaș

,,Trăirile depășesc limitele gândirii’’

Aradul, o comună între două orașe…(PARTEA A II-A)

6 min read

 

În urmă cu doi ani trăgeam un semnal de alarmă asupra Aradului. Mulți, neașteptat de mulți, au citit la acea vreme acel articol:     „Aradul, o comună între două orașe”.

Iubesc Aradul atât de mult încât îmi doresc să se dezvolte și să fie un oraș  exact așa cum mulți dintre noi ni-l dorim. Nu cer mult, câteva parcuri care să arate chiar ca niște parcuri, siguranță atunci când ne plimbăm pe străzile din oraș,clădirile, măcar cele istorice, sau cele din centrul orașului, să fie renovate, cafenele colorate și, fiindcă trăim într-o epocă a telefoanelor, a rețelelor de socializare,măcar câteva locuri cărora mie îmi place să le spun instagramabile, acele locuri cu care să ne mândrim pe rețelele de socializare.

Îmi aduc aminte de vecinii noștri de la Oradea. Au instalat la un moment dat un glob imens în Piața Unirii, un glob de toată frumusețea. Au inaugurat promenada de pe malul Crișului, iar cele mai multe dintre clădiri au fost renovate și sunt de o frumusețe izbitoare atunci când străbați centrul Oradiei la pas. În toată această perioadă pandemică, la ei se lucrează în continuare la strategii de atragere a turiștilor, cei mai buni specialiști în acest domeniu având mereu câte un cuvânt de spus.

Piața Unirii Oradea

Sursa foto :  Visit Oradea

Oradea are un buget alocat turismului comparabil cu cel al României. Circa 7 milioane lei dintre care 5,3 milioane destinați doar pentru evenimente. Stilul care predomină la Oradea este artnouveau, stil întânit și la noi, la Arad. Dacă la ei deviza este #renovam , la Arad lider în  mișcarea artistică, pusă și ea pe butuci chiar și online de Primăria Aradului, este #cadetencuiala.

Au trecut și alegerile. Și cele locale și cele parlamentare… Cu ce ne-am ales?

Cu șantiere în tot orașul, cu lucrări începute și date pe repede înainte doar pentru imaginea politică, lucrări care vor fi în curând refăcute pentru că se vor strica repede. Ne-am obișnuit cu asta.

Despre drumul care leagă Aradul de Șiria ce se mai aude? Parcă exista un jurnal în care se consemna în fiecare zi stadiul lucrărilor și era verificat. Pe rețelele de socializare nu am văzut decât gropi, gropi la asfaltul proaspăt turnat… Aaaah, fiind campanie electorală nu a mai fost cine să-l verifice…

Din declarațiile oficialilor de la Consiliul Județean am înțeles că acolo avem numai profesioniști. Tind totuși să cred că acest drum, cel mai circulat drum județean, nu va fi niciodată cum ne așteptăm noi, cei care înainte făceam naveta zilnic, cei care eram cu mașina în service în fiecare lună, cei care și-au pierdut oameni dragi  pe acest drum…

Podul Decebal intră și el în această categorie. După nenumărate facelift-uri, podul arată de parcă ar fi fost renovat cu zeci de ani în urmă.

Nu sunt microbistă, mă duc rar la meciurile echipei UTA, dar stadionul este al Aradului, al tuturor arădenilor care au așteptat șase ani ca acesta să fie renovat deși are o capacitate că se umple dacă aduni oamenii de pe câteva străzi. Refăcut după șase ani, chiar înainte de primul meci într-unul dintre vestiare curgea apa. Nu s-a întâmplat asta în urma unei furtuni, ci după ce câțiva suporteri au spălat pro-bono scaunele din tribună și au folosit câteva găleți cu apă! Chiar putem spune că a plouat cu găleata…

În pagina de facebook „Inspir Arad”, mai marii Primăriei au investit 42.000 de euro, dar pe această pagină nu s-a mai postat nimic cam de vreun an! Peste 200.000 de lei aruncați. Aruncați?

Păi nici pe voi cred că nu vă mai inspiră nimeni și nimic.

Pe pagina de Facebook „Visit Arad” se scrie doar în engleză și ne sunt arătate „Ruins of Șoimoș ”.Dar despre ruinele Aradului? V-ați jucat cu ștrandul Neptun și ați pus vina unii pe alții de ne-am săturat până peste cap de minciuni. Nu era frumos să avem și noi un Aqua Park deschis și vara, dar și iarna, așa cum este în orașele civilizate. Și nu vorbesc aici despre Paris, Londra sau New York. Mă refer la cele din apropiere, Oradea, Gyula, Szeged, Mako… Vă mai mirați că arădenii au devenit turiști ai acestor orașe, dar nimeni de acolo nu vine la Arad?

Nu vreau să dați vina pe opoziție, pe cei care v-au sabotat sau că e pandemie. Suntem sătui de aruncat vina de la unul la altul. Suntem sătui pentru că victimele nu sunteți voi, nici cei care vă fac opoziție, victimele suntem întotdeauna noi, cei lăsați mereu ultimii.

În timp ce la Consiliul Județean Bihor se fac restructurări și oamenii își păstrează posturile pe criterii de competență, la noi în Arad se făceau angajări. Profesioniști, decât profesioniști… ?

Mă bucur de un lucru, mă bucur că Ilie Bolojan, primarul „vinovat” pentru această adevărată Renaștere a Oradiei, a preluat frâiele drumului expres Arad-Oradea. Dacă era după ai noștri…

Primarul Bibarț ne-a obișnuit cu rondul de noapte. O face LIVE, adaptat și el la rețelele sociale, dar îi scapă un lucru. Arădenilor le e frică să se plimbe seara pe străzi, pentru că nesiguranța plutește în aer. E ca un virus, unul invizibil. Vă invit să faceți rondul de noapte pe strada Dornei, în zona Boul Roșu, sau în Zona Gării, chiar în Confecții. Dacă doriți să vă crească adrenalina, încercați să mergeți seara prin aceste zone.

Dă Doamne să nu plouă puțin mai tare pentru că e bai. Se blochează orașul, Micălaca se transformă în Mica Veneție, iar prin Bujac stau oamenii cu apa în case.

Dar cu problema cerșetorilor ce facem? Sunt ani de zile de când nimeni nu găsește o soluție de a eradica acest fenomen. Sparg vitrinele magazinelor, ne amenință pe stradă, ne scuipă, ne înjură și nimeni, nimic. În ce oraș trăim?

Mă bucuram dacă vedeam și eu pe cineva cu viziune, după ce m-am săturat ca timp de 15 ani Aradul să fie condus de un primar… vizionar. Voiam să pot să aleg pe cineva care chiar iși dorește să schimbe ceva în bine. De promisiuni și laude îmi e plin podul. Nici în pivniță nu mai am loc…

Pentru că vorbeam de primar, nu pot să ignor subiectul legat de bradul de Crăciun. Felicitări, în sfârșit a ajuns Aradul temă de discuții în toată țara. Tocmai cel care a fost primul pădurar al țării, șeful de la Romsilva, tocmai el s-a făcut, sau ne-a făcut, cu cei mai urâți brazi din țară. El nu a auzit încă de brazii artificiali, așa cum s-a făcut în alte orașe, o soluție care salvează și brazii naturali de la tăiere… A fost mult haz pe Facebook, pe Tik Tok, pe toate rețelele, și vom uita cu greu că la Arad a fost cel mai leșinat brad. După viralul de pe Tik Tok, sunt șanse ca cel care a promovat bradul, Cătălin Brie , să fie desemnat „Brad Ambasador”.

Să trecem mai la Sud… Chiar dacă, din orgoliu uneori, nu ne place. Știați că Timișoara este singurul oraș din Romania în care poți citi poezii la semafor în timp ce aștepți să se schimbe culoarea? S-a găsit astfel un mod de a aduce cultura mai aproape de oameni. La noi, la Arad, cultura moare pe zi ce trece…

Din presa timișoreană am aflat că se lucrează la bazele unui viitor institut de inteligență artificială. Vecinii noștri timișoreni se vor plimba în curând cu biciclete „made in Timișoara” în timp ce la noi, ne vom plimba în continuare pe piste de bicilete nesigure, alunecoase, care uneori te duc direct în fața mașinilor. Victime sigure…

Nu îmi place să spun asta, dar Aradul este momentan la stadiul de mare comună. Îmi doresc ca peste alți doi ani să scriu despre lucrurile frumoase și de oameni cu viziune care vor transforma localitatea într-una care să se încadreze din toate punctele de vedere la ceea ce înseamnă un ORAȘ.

Până atunci, rămâne o comună, dar nu orice comună…O comună între două orașe!

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Aradul, o comună între două orașe…(PARTEA A II-A)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.