Aradul, o comună între două orașe!

Aradul, un loc unde să trăiești la bătrânețe,  vei avea parte de toată liniștea, mai puțin când sunt câteva festivaluri pe an, nu îți face griji…multe nu prea sunt,  va fi tot o singură televiziune, vei găsi un singur club care va fi tot ,,vintage” iar restaurantele vor fi din ce în ce mai bogate ….în datorii.  Dacă în Oradea, Turnul Primăriei va putea fi vizitat și noaptea, în Arad putem vedea doar câteva faruri, cele ale poliției sau salvării. Dacă în Timișoara, oamenii au stil în a se îmbrăca, asta probabil și datorită faptului că nu au doar un mall, la noi în Arad ai soluția: ai cele mai multe magazine…și culmea sunt ,,vintage”.

În ultima perioadă am preferat să merg în Timișoara și în Oradea, mai ales la sfârșit de săptămână sau chiar în timpul săptămânii. Timișoara a depășit Clujul la numărul de locuitori, viitoarea capitală culturală o putem vedea pe zi ce trece cum se dezvoltă, clădirile din Piața Unirii seamănă din ce în ce mai mult cu clădirile de pe canalul Nyhavn din Copenhaga. La una dintre terasele din Piața Unirii un ospătar observase că nu prea mâncasem ceea ce mi-am comandat. A venit la mine și m-a întrebat dacă totul este în regulă și, foarte grijuliu, te servea cu cel mai mare drag. Despre Oradea numai lucruri bune am de spus, Palatul Moskovits îmi aduce aminte de prima mea vizită în orașul Sankt Petersburg, la muzeul Ermitaj.
În schimb, Aradul nu îmi aduce aminte de nimic. Orașul de pe Mureș, „Mica Vienă” cum îi spunea cândva, se vrea ,,vintage”, adică nemuritor…, dar vedem zi de zi cum se stinge.
Păcat că Mihai Viteazul a luptat pentru ca în ziua de Paști sau de Crăciun să nu sărbătorim cu șaorma sau kebap. Și totuși centrul orașului miroase a acest specific turcesc, chiar dacă au mai încercat și câțiva mexicani să intre pe piața arădeană, dar nu a prins. Ne plac lucrurile ieftine, așa se face că, dacă străbați la pas centrul orașului găsești toate lucrurile ieftine pentru un oraș ieftin
Bolnavi avem, iar acest lucru este redat de numărul mare al farmaciilor din centru. Atâtea sunt încât nu ai cum să nu te îmbolnăvești, autosugestia asta…. Și mergem mai departe… Înainte aveam două mall-uri, acum mai avem doar unul în care dacă mergi duminica, toți cocalarii își fac simțită prezența iar panterele roz își scot fizicul ademenitor la vestita plimbare, întâi la parter apoi urcă pe scara rulantă să ajungă la ultimul etaj. Probabil se grăbesc să vadă ce cărți noi au mai apărut la Cărturești! Și un ochi mi-a clipit…
Dacă îți vin amici de prin alte orașe, nu prea ai unde să îi duci. Avem o singură stradă pietonală, au încercat să o înveselească cu vreo 400 de umbreluțe colorate, ca la vecinii noștri, timișorenii, însă tot așa a  rămas.

,,Stradă dragă nu fii tristă, fiindcă e păcat,  mai ai răbdare până la anul, că o punem de un renovat”

Cu toții știm că viața de noapte din Arad a murit de mult, opțiuni prea multe nu avem, așa că în zece minute le-am făcut un tur prietenilor veniți din alte orașe, un tur al cafenelelor și al restaurantelor. Chiar și acolo unde știm că se mănâncă bine, servirea lasă de dorit, la o simplă comandă aștepți de îți piere pofta.  Aradul se vrea în continuare ,,vintage” și probabil de aceea ștrandul arată ca Belgradul după bombardament. Puteam să avem cel mai frumos ștrand dar din nou vecinii ne-au luat-o înainte.  Cetatea Aradului ar putea deveni leagănul entertainment-ului din oraș, dar e un loc pe care administrația ni-l promite de zece ani și acolo sunt în continuare… arme și muniții.

Să ai un oraș atât de bine poziționat și să nu știi ce să faci cu el?

Să ai un oraș care e aproape de autostradă, un oraș de unde ajungi mai rapid la Viena decât la București.
Avem un pasaj care de aproape zece ani nu suntem în stare să îl facem, clădirile cad din picioare, ce să mai aducem aminte de spații verzi, de faptul că s-au făcut atâtea supermarketuri și nu avem nici măcar un stadion pe care simbolul orașului să poată juca. La toate capitolele Aradul se vrea a reveni la standardul de comună. Dacă mergi pe stradă și ești un pic diferit față de restul, lumea se uită urât la tine, exact ca pe ulițele localităților rurale, adică așa, mai ca la țară…
Îmi aduc aminte de celebra formație timișoreană „Genius” care avea o melodie intitulată „Orașul Trist”. Exact așa a devenit Aradul, un oraș în care dacă îndrăznești să fii diferit, lumea te dă la o parte sau se amuză, se uită la tine ca la un extraterestru. De abia acum s-au gândit cei din administrația locală să dărâme garajele care arătau exact ca în „Epoca de aur”, cu tablele ruginite și pe care mulți proprietari le-au transformat în anexe gospodărești unde țineau orice, animale, saci cu cereale, murături sau mobilier pe care nu îl mai foloseau. Exact ca într-o comună, cum ziceam mai sus, dar se vrea regenerare urbană. Dar ce m-a amuzat a fost strategia lor de ,,smart city”, adică fiecare proprietar a fost somat să își dărâme singur propriul garaj astfel au apărut „demolatorii” de culoarea măslinelor care contra sumei de 300 de lei te demolau și pe tine și garajul.
Aradul, un loc unde să trăiești la bătrânețe,  vei avea parte de toată liniștea, mai puțin când sunt câteva festivaluri pe an, nu îți face griji…multe nu prea sunt,  va fi tot o singură televiziune, vei găsi un singur club care va fi tot ,,vintage” iar restaurantele vor fi din ce în ce mai bogate ….în datorii.  Dacă în Oradea, Turnul Primăriei va putea fi vizitat și noaptea, în Arad putem vedea doar câteva faruri, cele ale poliției sau salvării. Dacă în Timișoara, oamenii au stil în a se îmbrăca, asta probabil și datorită faptului că nu au doar un mall, la noi în Arad ai soluția: ai cele mai multe magazine…și culmea sunt ,,vintage”.

La cât de ,,vintage” este Aradul, va putea fi numit cu o mare ușurință ,,comună”, are toate motivele, și cum trebuie să vedem și părțile pozitive, automat taxele vor scădea, în așa condiții viitorul sună bine!

Piața Unirii, Timișoara
Palatul Moskovits,Oradea
Cetatea Aradului
Strada Mețianu, Arad

 

Related Posts

10 thoughts on “Aradul, o comună între două orașe!

  1. Sa intre Africanii! Corina ar trebui sa iti pui reclame sa castigi si tu niste bani de la Pakistanezii, Marocanii, Nigerienii si restul care intra pe aceast articol de interes mondial tradus deja in peste 100 de limbi. Numa trebe sa platesti pachetul intermediar la WordPress, ala de 8 dolari pe luna si acolo o sa ai WordAds.

  2. articol real asa si asa , ai o tenta de exagerare nu este chiar asa , aradul are nevoie de un mandat de primar stil Bolojan sau Robu si renvie ca pasea phoenix . Are potential enorm , pozitionare magnifica doar ca este omul nepotrivit la conducere.
    Un Bolojan la conducere ar face : cetatea turistica , centrul pietonal , pasajele , aquapark , zoo , doar cu astea facute aradul ar fi peste oradea , repet nu avem omul potrivit.

    Iti spun sincer am fost in Oradea o luna de zile dar nu este chiar asa au si ei problemele lor dar Bolojan ii magnific nota 10 face enorm omul are cap.
    Robu nota 10 ce face acuma in Timisoara nu s-a facut in 50 de ani , efectiv tot orasul ii santier si eu zic ca ii peste Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *