lun. dec. 9th, 2019

Corina Tamaș

,,Trăirile depășesc limitele gândirii’’

Cum se pregătesc autoritățile pentru sărbătorirea Anului Centenar?

5 min read

“După lupte seculare, care au durat aproape treizeci de ani, iată visul nostru realizat! Ce eram acuma câtva timp înainte de Crimeea? Am luptat şi am progresat: ieri obscuritate, azi lumină! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri întristarea, azi veselia!… Iată avantajele progresului! Iată binefacerile unui sistem constituțional!” Așa își încheia Cațavencu discursul său demagogic.
Pe data de 9 iunie s-au împlinit 106 ani de la moartea marelui scriitor și dramaturg, I.L.Caragiale. În loc să îl omagieze, în anul centenarului, conducătorii țării au ales să țină un “mare miting” împotriva abuzurilor justiției și a “statului paralel”, miting orchestrat de un condamnat penal într-un dosar pentru fraudă și cercetat într-un alt dosar pentru angajări fictive.
Mă întreb ce ar fi spus marele scriitor dacă ar mai fi fost în viată?
Mulți dintre noi speram ca la 100 de ani de la Marea Unire, operele scrise de I.L.Caragiale să fi avut rolul de a ne aminti cum stăteau lucrurile pe scena politică acum mai bine de 134 de ani. În schimb ele , operele, au aceeași veridicitate ca atunci când au fost scrise. În loc să avem parte de cât mai multe evenimente culturale cu ocazia Centenarului, în loc să îi celebrăm pe acei români care prin munca lor au dus România pe cele mai înalte culmi, oameni precum Constantin Brâncuși, Mihai Eminescu, I.L.Caragiale, Dinu Lipatti, Mihai Șora, Ivan Patzaichin, Constantin Cantacuzino și alții și alții, “noi” organizăm miting-uri.
Oare câți dintre noi știm câte ceva despre cei pe care i-am enumerat mai sus?
În preajma sărbătoririi Anului Centenar, s-au făcut câteva demersuri și evenimente pentru a sărbători . Trecând peste faptul că românului îi place să sărbătorească prin zile libere, mici și bere, în felul acesta, probabil că se gândește la perioada dacilor, atunci când Decebal a luptat pentru poporul nostru și mulți alții.
Acum câteva săptămâni, s-a întâmplat să fiu în vacanță pe un vas de croazieră plin cu englezi. La un moment dat am intrat în vorbă cu câțiva dintre ei , și le spuneam ce istorie și ce povești frumoase are țara lor. Am rămas surprinsă de faptul că știau despre Castelul Bran, au fost chiar și în Timișoara, le place România, nu o suportă pe regină și îmi spuneau că istoria României ar fi mult mai frumoasă dacă am ști să o promovăm.
Exact aici e problema noastră, nu știm să ne vindem, avem o istorie atât de frumoasă încât am putea face nenumărate povești și nu ne-ar ajunge tot universul să o spunem. Îmi aduc aminte de gafa recentă a domnului ministru al turismului, când România s-a prezentat la Târgul de la Berlin cu o fotografie neinspirată cu un bărbat cu burta dezgolită, în șosete albe, în iarbă și cu capul între mâini, în anii trecuți apăream cu poze cu Ceaușescu.
Mă întreb acum, cum ajung acești oameni în funcții atât de înalte? Răspunsul cred că toată lumea îl știe, trăim într-o Românie bolnavă, cei care ne conduc suferă de o amnezie totală, nu doresc o schimbare în bine, suntem obișnuiți să facem ce e bine pentru noi în acel moment.
Am participat în ultima perioadă la câteva evenimente organizate de autoritățile în măsură, unele mi-au plăcut, altele m-au scos din sărite. Avem o mentalitate învechită, mass-media promovează non-valori, cred că acestea sunt urmările unei democrații prost înțelese, legile sunt prost făcute, pot fi interpretate cum vrei . România trebuia să se pregătească de vreo patru ani pentru această sărbătoare, să înceapă campanii în școli nu doar acum în ultimul an, românilor trebuie să li se implementeze mândria de a fi român. Călătorind prin alte țări, mi s-a întâmplat să nu fiu lăsată să intru într-un local pentru că eram româncă. Nu avem atitudine, nu avem mândrie, nu mai avem dragoste de țară.
Mi-ar plăcea ca România să se schimbe, să arătăm că putem și că suntem capabili de lucruri mărețe, acum nu mai trebuie să mergem să luptăm în război, așa cum au făcut strămoșii noștri, e un altfel de război…e unul intelectual unde România pierde din ce în ce mai mult teren.
Aradul, care a avut un mare rol în înfăptuirea Marii Uniri ar trebui să fie un exemplu pur. Unde e Aradul istoric? Singura stradă pietonală Mețianu, arată dezastru, e o bătaie de joc, pavajul, marmura e ceva grotesc, finisajele din jurul canalelor sunt sub orice critică. Ce să mai așteptăm de la Centenar când nici o stradă nu am fost în stare să o facem cum trebuie în orașul nostru. De ce nu se face nimic cu ștrandul, de ce în Ungaria se poate iar la noi nu, ce frumos ar fi dacă s-ar uni ștrandul cu cetatea, am putea avea cel mai mare centru de relaxare și distracție.
Cetatea Aradului, care a jucat un rol deosebit de important în revoluția din 1848-1849, una dintre cele mai importante centre istorice, astăzi este în stare de ruină. S-au organizat câteva evenimente dar din păcate prea puține. Acolo, în inima ei s-ar putea organiza tot felul de festivaluri, să redăm scene din momentele importante ale țării prin piese de teatru improvizate pe loc, să implicăm lumea astfel încât să le stimulăm curiozitatea. Monumentul Marii Unirii trebuia să fie deja amplasat în zona lacului Pădurice. Unul dintre lucrurile care s-ar mai putea realiza ar fi sculptarea unui grup statuar cu cei trei eroi : Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Episcopul Ioan Suciu precum și restaurarea caselor acestora!
Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care autoritățile le-ar putea înfăptui, aparent suntem ultimul vagon al Europei, românul a ajuns să nu mai aibă valori.
Este bine în preajma Centenarului să ne amintim de lucrurile cele mai importante: cinste, punctualitate și valoarea cuvântului dat!

1 thought on “Cum se pregătesc autoritățile pentru sărbătorirea Anului Centenar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.