lun. apr. 15th, 2024

Corina Tamaș

,,Trăirile depășesc limitele gândirii’’

Aradul, sub cod roşu de comedie! Primul festival de teatru de improvizaţie are loc în acest weekend

3 min read

 

În perioada 5-7 iulie va avea loc pentru prima oară în Arad un festival de improvizație. Pentru cei care nu știu ce înseamnă  teatru de improvizație, este acel teatru în care actorii vor improviza diferite scene. Totul se construiește pe loc, iar publicul face parte din spectacol. Moderatorul alege din public diferite meserii, teme, situații, locații sau replici care vor deveni subiectul unui joc, iar membrii trupei vor porni de la o idee din public și o vor duce mai departe.

Publicul românesc confundă deseori stand-up-ul cu improvizația. La stand-up textul se pregătește de acasă, în schimb, la improvizație spectacolul se construiește cu ajutorul publicului. Sincer, pentru mine improvizația este cea mai spectaculoasă, dar și cea mai grea. În spatele improvizației stă multă muncă și repetiție. Un bun improvizator trebuie să aibă cultură generală, să fie foarte bine informat și să fie sincer pe scenă, spontan și inspirat, exact cum e și în viața reală.

Cam așa ceva se va întâmpla  timp de trei zile la acest festival, unde , trupe consacrate din lumea improvizației vor oferi spectacole unice și pline de umor.  Vedetele acestui festival sunt băieții din trupa Obligo  și cei de la Backstage Boys , care vin cu Ana Maria Calița, câștigătoarea sezonului  4 al emisiunii Iumor.

Trupa Obligo, cu o vechime de nouă ani în acest domeniu, a susținut peste 2000 de spectacole în țară, iar în anul 2016 a ajuns în finala Iumor. Am avut prilejul să-i cunosc personal pe cei din trupă (Dan Murzea, Alexandru Rizescu, Alexandru Mihalache și Șerban Trâmbițașu), prin intermediul unui atelier de improvizație pe care l-am organizat cu ei. Nu pot să spun decât atât : băieții explodează de talent !

Sunt sigură că vi-i amintiți și pe cei din trupa Backstage Boys cu o scenă de improvizație memorabilă de la Iumor, o scenă care se intitula „La crematoriu”. Au la activ sute de spectacole,  în teatre, cluburi sau pub-uri din toată țara, participări la evenimente private, precum şi apariții TV. Au câştigat primul campionat național de improvizație. De asemenea, au conceput un format de spectacol denumit One Shot”, pe care îl puteți vedea  doar la ei.

Motto-ul lor este Foloseşte-ți imaginația!

Organizatorii acestui festival sunt băieții de la Snooze Boys,  cei care vă pun la dispoziție și un concurs în care aveți ocazia de a câștiga  un SONY Playstation 4 PRO .

Impro Fest Arad se află la prima ediție, iar noi ne-am gândit să oferim tuturor celor care doresc să aibă parte de umor de calitate. Timp de trei zile, Aradul va fi sub cod  roșu de comedie iar trupele care au inundat Iumor vin acum la acest festival. Festivalul va începe vineri, la ora 19.00 la Teatrul de Marionete din Arad, iar sâmbătă și duminică la Sala Studio, din incinta teatrului Ioan Slavici începând cu ora 19.00. Pentru public vom avea o secțiune care se numește „Impro Jam” sau discursuri improvizate. Acest lucru înseamnă că spectatorii care își doresc să iasă din zona de confort vor putea urca pe scenă, vor extrage un bilet  în care ei îl vor face pe loc, începând de la ideea care e scrisă pe bilet, un discurs improvizat”. ne-a declarat Denis Farcău, liderul trupei Snooze Boys.

Știți care e partea cea mai frumoasă a improvizației? Te obligă să fii prezent și atent, lucru pe care mulți dintre noi îl uităm, inclusiv eu. Improvizația este despre lumea în care trăim și felul cum se întâmplă lucrurile într-o societate!

Mai multe informații despre festival găsiți și pe pagina oficială a organizatorilor https://www.facebook.com/SnoozeBoys/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.