mar. ian. 31st, 2023

Corina Tamaș

,,Trăirile depășesc limitele gândirii’’

Jimbolia, un oraș mic cu o istorie mare!

2 min read

Numită odinioară ,,Perla Banatului’’ Jimbolia are o istorie care îi conferă statut de unicitate pe harta de vest a României.  Deși este un oraş mic, numărul de locuitori variază între 10.000-12. 000, are o poveste frumoasă care începe prin 1766 când Maria Tereza colonizează această regiune cu şvabi. Jimbolia este singurul oraş din țară care găzduieşte un muzeu al presei . Strada pe care e amplasat muzeul se numeşte ,,Lorena’’,nu pentru că ar fi numele unei fete, pentru că pe vremea când Jimbolia se afla în Imperiul Austro-Ungar se numea ,,Lotringer Strasse’’(denumirea unei regiuni din Franţa, de unde ne dăm seama că nu toţi şvabii erau nemţi, mai erau printre ei şi francezi). Fondatorul acestui muzeu: poetul, publicistul, traducătorul ,,Petre Stoica’’ a înfiinţat acest muzeu în septembrie 2007 donând toată colecţia sa de cotidiene, reviste, almanahuri, cărţi de vizită, afişe. Muzeul poartă numele de ,,Sever Bocu’’(1874-1951) pentru că în opinia iniţiatorului crede că fruntaşul bănăţean a sintetizat la modul superlativ calităţile gazetarului(Tribuna-Arad, România Mare-Kiev, şi Voinţa Banatului-Timişoara).

Pentru a înțelege evoluția plublicisticii româneşti este extrem de instructiv și de util să vizitezi acest loc care se evidențiază prin unicitatea sa dar și prin unicitatea… publicațiilor pe care le deține. O întoarcere în… timp, o descindere în „laboratorul primar“ al mass-media din România.
Un muzeu deosebit şi fascinant, unde pot fi văzute şi consultate colecţii ale celor mai vechi publicaţii din România: Albina Românească(1837), Dacia Literară(1867), Tribuna Sibiului, Munca(1969), Universul(1884), Scânteia(1944). Muzeul Presei ,,Sever Bocu’’ conţine şi fotografii de epocă, caricaturi de presă şi utilaje tipografice. Pe lângă acest muzeu unic în România, istoria Jimboliei este marcată de câteva personalităţi foarte importante: Familia nobiliară a contelui Csekonics (care creşteau cai pentru armata imperiului austro-ungar), celebrul Doctor Karl Diel, care a realizat în timpul activităţii sale peste 50.000 de intervenţii chirurgicale (de la un deget până la intervenţie la nivelul cutiei craniene), fiind fondatorul spitalului care are o vechime de peste 100 de ani , spital care funcţionează şi în prezent, toate acestea fiind concentrate în casa memorială care îi poartă numele, Ştefan Jager care a fost cel mai mare pictor şvab , de asemenea lucrările sale pot fi admirate in muzeul dedicat lui, şi ultimul muzeu numit ,,Muzeul Pompierilor Florian’’, care prezintă obiecte şi dotări specifice din perioada 1880-1970.  Am rămas impresionată de toată istoria acestui loc, de căldura oamenilor care ne-au întâmpinat, vă recomand cu mare drag să vizitați  aceste muzee și case memoriale!

20170708_120848_resized
Muzeul Presei ,,Sever Bocu’’, interviu Cristina Dema, ghidul muzeului

 

IMG-20170707-WA0041
Îmbrăcămintea șvabilor bănățeni din Jimbolia
978x0
Muzeul Pompierilor Florian

20170709_100932Casa memorială ,,Petre Stoica’’IMG-20170707-WA0037

Casa Memorială Ștefan Jäger | Portret de familie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.