joi. oct. 1st, 2020

Corina Tamaș

,,Trăirile depășesc limitele gândirii’’

,,Epoca comunistă”

3 min read

Susținut de trupele sovietice staționate în România, micul P.C.R a ajuns la guvernare în 1947. A încetat orice speranță de păstrare a presei libere, iar Constituția din 1923 și legile privind presa liberală au dispărut odată cu instalarea guvernului comunist Petru Groza. Cenzura a devenit ordinea firească a lucrurilor. La început, presa comunistă întruchipată a trebuit să concureze în mod direct cu presa independentă rămasă. Aveau voie să scrie doar acei jurnaliști care erau dispuși să se supună noii definiții marxist-leniniste a jurnalismului.
Nicolae Ceaușescu a devenit președinte al României pe 19 martie 1965. Comunismul în România a devenit doar o chestiune de putere și a încercat să controleze toate mijloacele de comunicare și informare. Izolarea informațională impusă românilor s-a extins la închiderea granițelor, restricționând posibilitatea românilor de a călători în străinătate până la interzicerea liberei asocieri, a contactelor cu străinii și a libertăților religioase. Radiodifuziunea,Televiziunea și Agerpres erau deținute de stat, de P.C.R sau de unul din organele acestora. Controlul strict al partidului asupra presei a fost codificat în Legea Presei din 1974. Controlul asupra mass-media s-a intensificat în anii ’80, pe măsură ce vederile lui Ceaușescu și ale P.C.R deveneau tot mai doctrinare și defensive în fața schimbărilor care aveau loc în alte țări comuniste din Europa. Spre sfârșitul anilor ’80 , numărul cotidienilor scăzuse , iar românii aveau numai un canal de televiziune cu numai trei ore de program pe zi, Canalul 1 al Televizunii Române. Politicile regimului Ceaușescu au distrus orice cultură a profesionalismului care încă mai exista. Toată floarea intelectualității a fost masacrată. În perioada comunistă, presa din România a creat o realitate paralelă, încercând să ascundă realitatea de la acea vreme. Presa nu era ocupată de adevăr, ci de fardarea minciunii. Comuniștii proiectau acțiunea de remodelare a literaturii române după chipul și asemănarea celei sovietice iar pârghia era organul de presă al partidului. Pentru majoritatea populației de la acea vreme viața putea fi rezumată printr-un singur cuvânt: lipsuri. Mulți oameni nevinovați au fost omorâți, fără motive. Ce au avut cu toate aceste personalități care au adus țării doar mândrie? Asta a fost drama supremă din care foarte greu ne-am revenit….
Comuniștii au vrut să distrugă geniul românesc, au vrut să îl nimicească, să creeze un popor fără trecut, să înlăture toate valorile tradiționale și să le înlocuiască cu fabricatele ideologiei marxiste. Geniul românesc înseamnă mai mult decât apartenența, mai mult decât religia. Există un factor esențial care unește pe toți românii, indiferent de modul lor de viață. Și oriunde am fi plecați, suntem conștienți de latinitatea noastră și de nașterea poporului nostru pe pământul locuit cândva de daci. Românii sunt un popor inteligent, înzestrat cu spirit critic, cu cinism dar și cu un ascuțit simț al umorului. Am lucrat cu indieni, ruși, nemți, englezi, polonezi, arabi însă inventiv ca și românul nu e niciunul. Mă bucur că regimul comunist nu a reușit să distrugă geniul și cultura românească tradițională. Comuniștii nu au avut cu ce să le înlocuiască….Nu cred că românii vor renunța vreodată la aceste tradiții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.