lun. aug. 3rd, 2020

Corina Tamaș

,,Trăirile depășesc limitele gândirii’’

Un altfel de Orient Express!

3 min read

Să călătorești e o artă, însă drumul până la destinație câteodată te scoate din sărite!

Ani la rând mergeam cu trenul la mare, adevărul e,  când  ești în perioada pubertății  și mergi cu toată gașca la mare e mișto,  nu ești curios că miroase a pește încă de la Arad și cât e de mers până la Constanța……mai ieși pe coridor, mai o poveste și trece timpul și  mirosul.

În ultimii doi ani am călătorit cu trenul la mare, de fiecare dată mă enervam pentru că întâlneam  oameni, care se trezeau să se certe din nimic, sau să aprindă lumina la  ora trei dimineața, sau când deschideau plasa de la vreun supermarket zici că eram la fabrica de spirt.

Însă câteodată norocul îți surâde, așa se face că anul acesta am plecat cu o prietenă să vizităm o altă prietenă exact în orașul de la malul mării. Ne-am luat bilet la trenul acela personal care nu vine la timp , e acel tren care îți aduce aminte de copilărie, dar și de multe colecții de parfumuri orientale, e acel loc unde, de fiecare dată când vrei să mergi la baie trebuie să faci acrobații în aer,  e acel tren  unde dacă te-ai pus pe alt loc sunt în stare să te ia la bătaie. După ultima mea experiență cu trenul, când am fost ridicată de pe scaun de lângă prietena mea la ora trei dimineața de un domn din Craiova,  părea din epoca de aur, care nu înțelegea că îi ofeream locul meu doar să mă lase să stau acolo. Când nu ai cu cine să te înțelegi…te iei frumos și pleci. 

Mi-am promis că este ultima dată când mai merg cu acest mijloc de transport până când, la întoarcere am aflat despre trenul Astra TransCarpatic, și culmea e fabricat la Arad,  circulă de un an jumate.  Dacă un bilet la trenul normal din Arad până la Constanța costă 120 de lei, aici mai pui 40 de lei și dormi într-un vagon cu cușetă. Pentru studenți e gratuit, se plătește doar suplimentul la cușetă, iar elevii și pensionarii au reducere jumătate din prețul normal. De o culoare verde cu puțin galben ocru, trenul se oprește în fața mea, un domn mă ajută să urc bagajele și încep să caut locul 41. Pe coridor era o mochetă de un albastru închis, ușile de la compartiment erau de un lemn lucios  iar înăuntru arăta ca o cabină de vapor. Lenjeria era frumos așezată pe pernă, înfoliată, arăta exact ca lenjeria de pat dintr-un hotel, iar lângă lenjerie era și o sticlă de apă plată.

Nu mi-a venit să cred. Cel mai mult m-a impresionat baia, obișnuită să îmi țin respirația, am intrat și culmea nu mirosea nimic. Totul era de o curățenie impecabilă, deasupra toaletei era  și un uscător de mâini iar lângă chiuvetă mai avea și duș. Uimită, mi-am adus aminte de filmul preluat după romanul lui Agatha Christie  ,,Crima din Orient Express” ,  o doamnă a bătut la ușă pentru a ne cumpăra biletele, asta e partea cea mai mișto, poți să îți achiziționezi bilete din tren fără taxe suplimentare. Am fost doar eu și prietena mea în compartiment deși era prevăzut cu patru paturi.  Pe lângă faptul că ai Wi-FI inclus, cel mai mișto este, dacă te decizi să călătorești cu iubitul, ușa se încuie pe dinăuntru. Practic e ca și cum plătești o cameră la un hotel, pe lângă asta mai și ajungi la destinație. Nu ne-a deranjat nimeni toată noaptea iar dimineața doamna care se ocupa de bilete ne-a așteptat cu o cafea și s-a oferit să ne arate cum arată și vagoanele de lux. Am rămas profund impresionată să văd că au și un duș imens în compartimentul de lux, i-am mulțumit la doamnă pentru ospitalitate și am plecat fericită că se poate și la noi…..

Mă bucur că am aflat de acest tren și îl recomand  din suflet!

3 thoughts on “Un altfel de Orient Express!

  1. Intradevar arata bine. Este si normal daca sint vagoane noi…ma rog noi la lansare. Se compara cu CFR. Nu este corect. Parcul CFR nu a mai fost reinoit doar reparat sau carpit. Veti spune ca traiesc in trecut dar calatoresc cu CFR de cind ma stiu ( vreo 40 de ani). Putini isi amintesc anii 1994 1995 cind in parcul CFR intrau vagoanele AVA 200 ( se gasesc filmulete pe yt) facute tot de Astra Arad… anii au trecut si la CFR nu am mai fost cumparate vagoane noi…pentru Romania ATC pare wow dar chiar linga noi (Ungaria) sint vagoane si trenuri , e drept spre Vest Europa net superioare! Va pot sugera sa calatoriti cu CFR pe trenurile internationale, sa zicem Ister sau Dacia..aceleasi vagoan CFR, alt confort. Din pacate vagoanele CFR s-au degradat si multumita numerosilor calatori prost crescuti si vandali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.